Українське кіно, розміром в одну ніч

Лише одну ніч на рік шукають… Ні, не квітку папороті, а справжнє українське кіно. І, здається, у Чернівцях його таки знайшли. У Народному домі. Саме там у ніч з 25 на 26 червня проходив фестиваль національного кіно – «Відкрита ніч». 

Традиційне місце проведення фестивалю – Київ. Цього року вперше показ програми «Відкритої Ночі» відбувся одночасно ще в кількох містах України: Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Івано-Франківську та Чернівцях. Ініціатор організації фестивалю у нашому місті – Дмитро Сухолиткий-Собчук.

– Діма навчається в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, в майстерні Михайла Іллєнка. Коли виникла ідея проводити фестиваль у кількох містах, то він одразу запропонував провести його в Чернівцях, – розповідає Ярослав ЛЕВИЦЬКИЙ, співорганізатор фестивалю.

У залі, де відбувався показ – 140 місць. Проте квитків було продано значно більше. Справжні цінителі кіно погодились стояти, інші – сиділи на підлозі.

– Ми не очікували що прийде стільки народу, тому і невеличкий зал зняли. Наступного разу оберемо більший, – говорить Ярослав.

Незважаючи на холодну погоду, усім було тепло і затишно, подекуди навіть спекотно від емоцій та оплесків.

– Ніякі дріб’язкові незручності, на кшталт поганої вентиляції чи, можливо, твердих крісел, не зіпсували кінцевого враження, – запевняє один із цінителів кіно, Роман Пелепчук. –  Фільми були різні. Але, загалом, рівень порадував. Думаю, той факт, що до кінця залишилось багато людей, говорить сам за себе. Кілька робіт зачепили і залишили свій слід у свідомості. А це, як на мене – основне. Якби був вибір піти на фестиваль ще раз – не задумуючись відповів би «так»!

– А мені хотілось, щоб на наступний рік захід проводився у приміщенні, де немає стільців, аби люди брали з собою «каремати» і влаштовувались як їм зручно, щоб можна було і полежати, – пропонує ще один кінолюбитель, Олексій Сікорський.

 У рамках фестивалю глядачі продивилися більше 30 короткометражок, 15 із них – із конкурсної програми. Під час перегляду кожен глядач мав у руках програму та анкету для голосування. За результатами голосування, приз глядацьких симпатій і зібрані під час фестивалю кошти отримав фільм «Рука» (режисер – Олег Борщевський). До трійки кращих увійшла також робота Дмитра Сухолиткого-Собчука «Нитка».

4 коментарі

Алька Ситар
було цікаво, єдине, що заважало сповна відчути насолоду, духота )))
Анастасія Поліщук
так. багато людей і мале приміщення = духота))
Ірина Мороз
щиро кажучи, не була, хоч дуже хотіла… Тим не менш, твій запис дав можливість перенестись туди, де ви шукали… справжнє українське кіно.)) Дякую ;)
Анастасія Поліщук
Завжди будь ласка! )))
Думаю, це не останній подібний фест. Буде ще можливість ;)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте